1melek.com petinya.net Kompozisyon/ Araba Fiyat Listesi almanca
Kosgeb Destekleri

SGK İşyeri Tescil Kaydı Uygulaması (e-Devlet Kayıt İşlemleri)

23.02.2023
SGK İşyeri Tescil Kaydı Uygulaması (e-Devlet Kayıt İşlemleri)

SGK işyeri tescil kaydı çalışacak olan kişinin işe başlamadan önce yapılan ve Sosyal Sigortalar Kurumuna bildirilen zorunlu bildirgedir. İşyeri tescil kaydı 01 Haziran 2018 itibari ile sadece e sgk tescil ekranı üzerinden yapılmaktadır .

SGK işyeri bildirgesi nasıl yapılır, gerekli evraklar nelerdir diye merak ediyorsanız eğer aklınızdaki tüm sorulara bu yazımızda cevap bulabileceksiniz. SGK İşyeri Tescil Uygulaması sayesinde tescil başvurunuzu dakikalar içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Sigortalı olarak işe başlayacak olanların işyeri tescil işlemlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na online ortamdan bildirebilirsiniz. Online uygulama sayesinde yapılan SGK tescil işlemi sonrasında gerekli olan belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunulur. Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından yapılan başvuru sonucunda sonra sgk e işyeri tescil işlemleri gerçekleşir.

NOT: SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden yapılan başvurunun ardından belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunulması gereklidir. Gerekli evraklar ve başvuru sonucunda yazdırılan ve referans numarasını bulunduğu tescil bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunulur. İnternet ugyulaması üzerinden başvuruda bulunduktan sonra 7 gün içerisinde SGK’ya gerekli evraklarla gidilmelidir. İşlemler uygulamada tamamladıktan sonra son bulmamaktadır.

SGK tescil başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir konusunda tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca SGK İşyeri Tescil Uygulaması konusunda da ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Yanınızda çalışan sigortalınız var ve ya bina inşaatı ya da ihaleli bir iş yapacaksınız. İnternet üzerinden SGK işyeri tescil kaydı yapılmadan SGK’ya işyeri bildirgesi ve gerekli evraklar verilemez. SGK tescil uygulaması üzerinden başvuru yapmadan tescil işlemleri başlatılmamaktadır.

Yasal bir zorunluluk olan SGK tescil kaydı internet sitesinden girilen doğru bilgilerle yapılabilir. İşyeri tescil kaydı daha önce e.sgk.gov.tr adresinden yapılırken artık tescil işlemleri e-Devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır. Sigortalı çalıştırmaya başlayacak olan işverenler bilgilerini e-Devlet kapısı üzerinden gönderimini sağlayabilirler.

İşyeri Bildirgesi Nerelerden Yapılır?

İşyeri bildirgesi 01 Haziran 2018 itibari ile e sgk tescil uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Şu anda kullanılan tek yöntem SGK işyeri tescil işlemlerine internetten başvuru yöntemidir. Dakikalar içerisinde e SGK işyeri tescil kaydı başvurusu yapılabilmektedir..

e-Devlet SGK İşyeri Tescil Kaydı Nasıl Yapılır?

SGK e işyeri bildirgesi uygulamasına e-devlet kapısı üzerinden girilmektedir. Artık işyeri tescil kaydı e-Devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır. e-Devlet şifreniz var ise ve kayıt yaptırmak istiyorsanız https://uyg.sgk.gov.tr/stw/eDevletGiris tıkladıktan sonra e-Devlet giriş bilgilerini yazıp giriş yaptıktan sonra işyeri bildirgesini gönderebilirsiniz. e-Devlete giriş yaptıktan sonra sıralı ile aşağıdaki adımları uygulayıp işyeri tescil kaydını tamamlayabilirsiniz.

  • e-Devlet giriş yaptıktan sonra arama butonuna ”İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)” yazarak aratın.
  • Uygulamaya git butonuna tıklayarak işyeri tescil kaydı yapılacak olan sayfaya yönlenin.
  • Karşınıza “Gerçek Kişi İşyeri Bildirgesi Düzenle ”, “ Tüzel Kamu İşyeri Bildirgesi Düzenle”, “ Tüzel Özel İşyeri Bildirgesi Düzenle”, “ Adi Ortaklık/İş Ortaklığı İşyeri Bildirgesi Düzenle”, “ Konut Kapıcılığı İşyeri Bildirgesi Düzenle” butonları çıkacaktır.
  • “Gerçek Kişi İşyeri Bildirgesi Düzenle ” butonuna tıklayın
  • İl, İlçe Sosyal Güvenlik Merkezi seçilir
  • Devamlı yapılan işin niteliği seçilir
  • Çalışmaya başlayacak sigortalı sayısı doldurulur.
  • İşyeri tescili yaptıktan sonraki gün yani yarın ki tarih Sigortalı Çalıştırmaya Başlanacak Tarih kısmına girilir
  • İleri denilir ve işyeri adres bilgileri doldurulur
  • Sonrasında nace bilgileri kısmından doldurmalısınız. Nace bilgisini vergi levhasından yazacaksınız. Yönetici bilgileri, e-bildirge kullanıcısı kaydet ve devam et diyerek onayla diyeceksiniz.

İşyeri tescil bilgileri yazan bir evrak çıkacak. Eğer bir referans numarası gelir ise SGK işyeri tescil bildirgesini doğru bir şekilde tamamlamış olacaksınız. SGK’ya göndereceğiniz evrakların arasına koymadan önce imzaları attırmayı unutmayınız. Bu işlemi işçi çalıştırmadan önce halletmeniz gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverenin işlerini kolaylaştırmaları için SGK işyeri bildirgesi online ortama taşınmıştır. Böylelikle işverenler kısa sürede işyeri bildirgesini internet üzerinden düzenleyebilir. SGK e işyeri tescil uygulaması sayesinde elektronik ortam üzerinden başvurularını yapabilirler.

SGK İşyeri Tescil İşlemleri için Gerekli Evraklar

Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulacağı zaman işyeri tescil işlemleri için aşağıdaki evraklar gerekmektedir.

  1. Bilgilerin bulunduğu işyeri tescil bildirgesi. İşyeri tescil bildirgesi başvurusu internet üzerinden yapıldıysa başvuru sonunda çıkan evrak.
  2. İşverenin kimlik fotokopisi
  3. İşverene ait imza sirküsü
  4. İşyeri vergiye tabiyse işyeri vergi levhası fotokopisi
  5. Kanuni bir vekil bulunuyor ise vekile ait olan kimlik fotokopisi ve imza sirküsü
  6. Yapılan iş bir bina inşaatı ise ek olarak inşaatın ruhsatı veya ihaleli işe ilişkin ihale sözleşmesi

İşveren tarafından işyeri bildirgesi ekinde Kuruma verilmesi gereken belgeler nelerdir?

İşveren işyeri bildirgesi ekinde aşağıdaki belgeleri bulundurmalıdır.

  • Daimi nitelikteki işyerleri için yerleşim belgesi
  • İşverenin gerçek kişi olması halinde kendilerinin, işverenin tüzel kişi olması halinde ise tüzel kişiliği temsile yetkili kişilerin imza sirküleri
  • Tüzel kişiler için, tüzel kişiliğin tescil edildiği Ticaret Sicil Gazetesi
  • Adi ortaklıklar için, noter onaylı ortaklık sözleşmesi
  • İhale konusu işler için, işin sözleşmesi
  • İnşaat işyerleri için, yapı ruhsatı fotokopisi ve inşaat yapım sözleşmesi

İşveren bir hafta içerisinde Kuruma elden veya eposta yoluyla göndermekle yükümlüdür.

SGK İşyeri Bildirgesi Nasıl İptal Edilir?

SGK işyeri bildirgesi iptal etme işlemleri internet üzerinden yapılmamaktadır. İşyeri bildirgesini iptal etmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmak gerekir. Ayrıca işyeri adres değişiklikleri ve ünvan değişiklikleri gibi işlemler içinde SGK’ya başvurmak gerekir. SGK’ya başvurulan dilekçe ile işyeri bildirgesi iptal talebinde, adres değişikliği ve ünvan değişikliği talebinde bulunulur.

SGK İşyeri Açılış Bildirgesini Geç Vermenin Cezası

SGK işyeri açılış bildirgesini geç verme durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ceza uygulanır. Çalışanın açılış bildirgesinden önce işe başlatılması durumunda aşağıdaki cezalar uygulanır;

  1. İşveren defter tutmak ile yükümlü değil ise, asgari ücret kadar para cezası uygulanır.
  2. Defter tutmakta yükümlü ise, asgari ücretin iki katı kadar para cezası uygulanır.
  3. Bilanço esasına göre defter tutuluyor ise , asgari ücretin üç katı kadar para cezası uygulanır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ceza uygulanmaması için başvurudan sonraki hafta içerisinde gerekli belgeleri tamamlayarak SGK’ya başvuru yapılmalıdır. Başvuruların yapılmaması durumunda cezai işlem uygulanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.