1melek.com petinya.net Kompozisyon/ Araba Fiyat Listesi almanca
Kosgeb Destekleri

Ruhsatsız İşyeri Çalıştırmanın Cezası Ne Kadar? 2024

25.02.2023
Ruhsatsız İşyeri Çalıştırmanın Cezası Ne Kadar? 
2024

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, işyerlerinin açılarak faaliyete geçmesi için yapması için  idari birimler tarafından verilen izindir. Ruhsatsız işyeri çalıştırmanın cezası bulunduğundan dolayı 10 gün içinde bir işyerinin açıldığını ilgili kurumlara bildirmek gerekmektedir. levhasız işletme ve mekan açılırsa ne olur kayıtsız çalışmanın işyerine yapılacak yaptırımlar nelerdir işletmenin mühürlenmesi için gerekli şartlar nelerdir ruhsatı olmayan işyerine mühürleme yapılır mı?

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, belediyeler, il özel idareler ve diğer yetkili birimler tarafından işyerlerinin açılarak, faaliyette bulunmaları için verilen izindir. İşyeri ruhsatı olmadan faaliyette bulunulamaz ve işyeri açılamaz. Ruhsatsız işyerleri yetkili birimler tarafından tespit edilmesi durumunda kapatılır ve ceza uygulanır. İşyeri ruhsatı alabilmek için istenen belgelerle birlikte ilgili birime başvuru yapılır. Uygunluk kontrol edildikten sonra işyerinin açılabilmesi için ruhsat verilir. Ruhsatsız işyeri çalıştırmak suçtur.

Ruhsat almak için ilgili kuruma istenen belgeler ile başvurmak gerekmektedir. Başvuru sonrasında yetkili kişiler işyerini inceleyerek uygunluğunu kontrol eder. Uygun olan işyerlerine ilgili birimler tarafından işyeri ruhsatı verir. Ruhsat verilmeyen veya ruhsat almayan işyerlerinin faaliyette bulunması suç olduğundan dolayı cezası da bulunmaktadır. Denetim sırasında veya şikayet durumunda yetkililer işyerinin ruhsatsız olduğunu tespit etmeleri durumunda tutanak tutarlar. Eğer dükkan mühürlenmez ise belirli bir süre içerisinde ruhsat çıkarılması istenir. Eğer verilen süre içerisinde ruhsat çıkarılmaz ise işyeri mühürlenerek para cezası uygulanır. SGK İşyeri Tescil Kaydı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Ruhsatsız İşyeri Çalıştırma

Ruhsatsız İşyeri Çalıştırma

Girişimcilerin yeni işyeri açılışında yapmaları gerekenlerin başında ruhsat almak gelmektedir. Vergi levhası çıkarmak, Ticaret ve Esnaf Odası’na kayıt, İşyeri Bildirgesi ve Ruhsat gibi işlemler tamamlandıktan sonra işyeri açılmak için hazır hale gelir. Ruhsatsız işyeri yetkililer tarafından tesbit edildiği zaman uyarı verilir. Belirlenen süre içerisinde ruhsat almayan işyerleri mühürlenerek kapatılır. Mühürlenen işyeri için ise ruhsat çıkarılmadan mühür koparılması durumunda 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

İşyeri açılışından itibaren 10 gün içerisinde vergi levhası çıkarılması gerekmektedir. Vergi levhası çıkarılmadan faaliyet göstermeye devam eden işyerlerine ceza uygulanır.

Eğer bir girişiminiz var ise ve işyeri kuracaksanız ruhsatsız işe başlamanız başınızı ağrıtabilir. Belediyenin ilgili birimine uğrayarak açacağınız işyeri ile ilgili bilgi verip ruhsatı nasıl çıkaracağınız hakkında bilgi alabilirsiniz. Görevliler tarafından sizden istenecek olan belgeleri eksiksiz olarak tamamlayıp ilgili birime götürerek ruhsat başvurusunda bulunabilirsiniz. İşyerinizi inceleyen yetkililer uygun görülmesi halinde ruhsatınızı çıkaracaktır.

İşyeri Açma Ruhsatı Almamanın Cezası

İşyerlerinin faaliyet gösterebilmek için ilgili birimlere başvuruda bulunarak ruhsat almaları gerekmektedir. İşyeri açma ve de çalışma ruhsatı bulunmadan açılan ve faaliyet gösteren işyerlerine cezai işlem uygulanır. Yeni bir ticari faaliyette olan kişilerin gerekli belgeler ile birlikte ilgili yerlere ruhsat başvurusunda bulunması gerekiyor. Ruhsatsız işyeri çalıştırmanın cezası olduğundan dolayı işyerinin ticari faaliyetlerine başlamadan önce ruhsatı nereden ve nasıl alacağınızı öğrenmeniz faydanıza olacaktır. Eğer belediyelik içerisinde bir işyeri açmak istiyorsanız belediyenin ilgili bölümüne giderek ruhsat almak için gerekli olan belgeleri öğrenerek işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Ruhsat almadan işyerini açarsanız denetim ekipleri tarafından işyerinizin denetlenmesi durumunda işyeriniz mühürlenerek kapatılabilir. Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

İşyeri açma ruhsatı almamanın cezası 2024 yılında  9600 TL + KDV  olarak hesaplanmaktadır. Yeni bir girişimde bulunarak işyeri açmak isteyenler, ceza almamaları için 10 gün ruhsat başvurusu yaparak ruhsatlarını çıkarmalılar. Fakat işyerini başka birinden devir almak isteyenler başvurularını 30 gün içerisinde yapabilirler.

İl özel idaresi veya belediye tarafından usulüne uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz. İşyeri açma ruhsatı alınmadan açılmış olan işyerleri yine özel idaresi veya belediye tarafından kapatılır.

Ruhsatsız Kaçak İşyeri İhbar Telefonu

Ruhsatsız işyerini şikayet ve ihbar etmek için belediyenin beyaz masasını arayabilirsiniz. Ayrıca Alo Maliye  444 0 189 hattını arayarak vergi ihbar hattına şikayette bulunabilirsiniz.

Not: İnternette araştırdığımız zaman net olarak ruhsatsız işyeri açmanın cezasını bulamadık. Muhtemelen her belediye farklı ceza uygulamaktadır. Ancak ruhsatsız işyeri çalıştırma cezası olduğu kesin. İşyeri açacağınız zaman herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmak istemiyorsanız ruhsatınızı en kısa zamanda çıkarmalısınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.