Kenevir Yetiştiriciliği Ne Kadar Karlı?
Kenevir yetiştiriciliği karlı mıdır diye merak edenler için ayrıntılı bilgilendirme yazısı. Kenevir alan firmalar ve kenevir kime satılır hakkında bir çok detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bir çok zaman aklımıza uyuşturucu madde yapımında kullanılan bitki diye gelen kenevirin onlarca faydası olduğunu biliyor muydunuz? 29 Eylül 2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmenlik ile ülkemizde de kenevir yetiştiriciliğine başlandı. Böylelikle ülkemizde de bir çok alanda kullanılmak üzere kenevir yetiştiriciliğine başlanmış bulunuldu. Endüstriyel kenevir yetiştiriciliği düşünenler ise karlı mıdır diye merak ediyorlar. Bu yazımızda kenevir üretimi ve nereye satılır ile ilgili bir çok detaya yer verdik.
Eğer kenevir yetiştiriciliğine başlamak istiyorsanız ilk olarak izin verilen illerde arazinizin bulunması gerekiyor. Tabi arazinizin bulunması kesinlikle ekebileceğinizi göstermez. Bunun için arazinizin uygun olması ve başvuruda bulunarak izin belgesi almanız gerekecektir. Yapılacak olan başvurular Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılmaktadır. Yapılan başvuru dilekçeleri tarım müdürlüklerinde müracaat defterine kaydedilir. Ayrıca müracaat yapıldığına dair bir belge verilir. Müracaatta bulunan kişinin ekim yapacağı tarlaları ziraat mühendisleri veya ziraat teknisyenleri tarafından incelenir. Tarlanın uygun olup olmadığı incelenerek tespitler yapılır ve çizilen kroki başvuru dosyasına konulur. Eğer başvuran kişi şartları karşılıyor ve tarlası da kenevir ekimine uygun ise Kenevir Ekim İzin Belgesi verilir. Eğer çiftçi kenevir ekiminden vazgeçerse almış olduğu izin belgesini 10 gün içerisinde geri vermelidir.
İçindekiler
Kenevir Üretimine İzin Verilen İller
Kenevir yetiştiriciliğine ülkemizde sadece 19 il ve bu illerin ilçelerinde izin verilmiştir. Bu illerin dışındaki illerde kenevir yetiştirmek henüz yasak. Ayrıca kenevir yetiştirmek için bazı şartlar bulunmaktadır. İşte kenevir üretimine izin verilen iller;
Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yetiştiricilik izni verilebiliyor.
Kenevir yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin daha önceden uyuşturucu yapımı için kenevir kenevir yetiştirmemesi ve hüküm yememesi gerekmektedir. Ayrıca daha önce izinsiz kenevir yetiştirmediğini belirten taahhütname imzalaması gerekiyor. Her yapılan başvuruda sadece 3 yıllığına kenevir yetiştirme izni verilmektedir. İzin verilen tarım arazilerine yetkililer tarafından ekimden hasat zamanına kadar belirli aralıklarla denetimler yapılmaktadır.
Kenevirin Faydaları Nelerdir?
Son yılların en popüler bitkisi olan kenevirin bilinmeyen bir çok faydası bulunuyor. İşte sizlere kenevirin bilinmeyen faydaları;
- Kenevirin cilde faydası
İçerisinde bulunan omega-3, omega-6, vitamin ve mineraller sayesinde cildi besler.
- Hormon dengeler
İçinde bulunan Gama Linolenik asit sayesinde hormonların dengeli çalışmasını sağlar.
- Unutkanlığa iyi gelir
Unutkanlık, parkinson, alzheimer hastalıklarının riskini azaltır.
- Bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur
Lif deposu olduğundan dolayı sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
- Kansızlığa iyi gelir
Zengin vitamin ve mineraller sayesinde kansızlığa iyi gelir.
- Adet sancılarını azaltır
Yapılan araştırmalar sonucunda adet sancısına iyi geldiği görülmüştür.
Endüstriyel Kenevir Üretimi
Resmi gazetede 29 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik” ile kenevir yetiştiriciliği yapılmasına izin verildi. Bu yönetmenlikte izinli kenevir yetiştiriciliği hakkında bir çok detaya yer verildi. Kenevir üretilebilen iller ve hangi şartlarla yetiştirmeye izin verileceği açıkça belirlenmiş oldu. Kağıt üretiminden ilaç sanayisine kadar bir çok alanda kullanılan endüstriyel kenevir için ayrıca oksijen fabrikası da diyebiliriz. Bir dönüm araziye ekilen kenevirin 25 dönümlük orman kadar oksijen ürettiği söylenmektedir.
İsviçre’de “Her şey kenevirden” adlı bir mağaza bulunmaktadır. Bu mağazada kitap, şampuan, kozmetik ürünler, kenevir yağı, sağlık ürünleri gibi bir çok ürün satışı gerçekleşmektedir.
Bir çok ülkede insanlar tarafından uyuşturucu olarak kullanıldığından dolayı yasaklanan kenevir üretimi ülkemizde de uzun süre yasaklanmıştır. Fakat en son yayınlanan yönetmenliğe göre belirli izinler alarak kenevir yetiştiriciliği yapmak mümkün. Kenevir bitkisinin kullanıldığı bazı sektörleri aşağıda listeledik.
Kenevir Üretim İzni Başvurusu İçin Gerekli Belgeler;
Devlet izni ile kenevir yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin başvuru sırasında doldurması ve yanında bulundurması gereken bazı belgeler vardır. İşte o belgeler;
- Kenevir yetiştiriciliği izni için başvuru belgesi
- Üretim yılına ait Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi
- Üretim yerinin yüz ölçümü ve ada/parsel numarası
- Kadastro olmayan arazilerde KS (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye uygun keşif raporu
- Nüfus Kayıt Örneği,
- Daha önceden kenevir ekmediğine, esrar satmadığına ve ticaretini yapmadığına dair adli sicil kaydı belgesi.
“Kenevir İzin Belgesi” verilmeyen kişilerin kenevir ekmesi kesinlikle yasaktır.
Başvuru formunu verdikten sonra tarla ve başvuran kişi detaylı olarak incelenir. Eğer kenevir ekimi uygun görülür ise başvuran kişiye ekim izni verilir.
Kenevirin kullanıldığı sektörler:
- İlaç yapımı – Kenevirin uyuşturucu etkisi ilaç sektöründe kullanılmaktadır.
- Kağıt sanayi – Kenevir ile daha dayanıklı ve uzun ömürlü kağıt üretimi mümkündür. Kenevir ile yapılan kağıtların 100 sene dayanacağı söylenmektedir. Ayrıca ağaçları yok etmeden kenevir ile kağıt üretimi daha sağlıklı bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.
- Otomotiv sektörü – Otomotiv sektöründe de kullanılan kenevir taşıtların gövdesinin daha dayanıklı olmasını sağlıyor.
- Radyasyon temizleyici – Radyasyon temizleyici etkisi bulunduğundan dolayı bataklıkların kurutulmasında kenevir yetiştiriciliği etkili oluyor.
- Yakıt yapımı – Mucize bitki diye adlandırılan kenevirin Türkiye’de tekrar yetiştirilmeye başlanmasından sonra yeni adımlar atılmaya başlandı. Tarım arazilerinin yüzde 15’ine kenevir ekilirse yılda 31,5 milyon ton biyodizel üretileceği söyleniyor.
- Giyim sektörü – Kenevirin odunsu kısmı kağıt ve kumaş üretiminde kullanılabilmekte. Kenevir ile yapılan giysilerin en önemli özelliği ise terletmemesi.
- Kozmetik ve sabun sektörü – Kozmetik alanında da kullanılan kenevir ile kozmetik ürünler ve sabun üretiliyor. Özellikle de kenevir yağından elde edilen ürünlerin insan sağlığı üzerinde daha faydalı olduğu düşünülmekte.
- İnşaat sektörü – Dayanıklı ve esnek bir bitki olması nedeniyle inşaat sektöründe binaların yalıtımında da kullanılabiliyor.
KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ KARLI MIDIR?
Kenevir; ilaç sektöründe, kağıt sektöründe, kumaş sektöründe, kozmetik ve sabun sektöründe, otomotiv sektöründe ve inşaat sektörü gibi bir çok sektörde kullanılmaktadır. Daha önce kenevir yetiştiriciliği ile ilgili herhangi bir araştırma yapmadıysanız mutlaka araştırma yapmanızı öneriyoruz. Mutlaka ilinizde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak kenevir yetiştirmek istediğinizi ve konu hakkında ayrıntılı bilgi almak istediğinizi belirtin. Uyuşturucu madde olarak kenevir yetiştiriciliğine başlarsanız hem size hem ceza uygulanır hemde yetiştirmiş olduğunuz kenevirin üretimine son verilir.
2019 yılında kenevirin 1 dekarda 650-700 lira kar bıraktığı söyleniyor. Bin 500 lira gelir elde edilen 1 dekar kenevirin masrafı ise dekar başına 800-850 lira. Yukarıda izin verilen illerden birinde yaşıyorsanız izin alarak kenevir üretimine başlayabilirsiniz. Hem kökünden, hem yapraklarından hemde tohumundan para kazanabilirsiniz. Kenevir alan firmalar ile iletişime geçerek üretmiş olduğunuz keneviri satabilirsiniz.
- İlaç sektöründe bulunan yerlere üretimi yapılan kenevir satılabilir.
- Otomotiv sektöründe kullanıldığından dolayı otomotiv sektörleri ile görüşülerek kenevir satışı yapılabilir.
- Tekstil fabrikaları, inşaat sektörü ve kağıt fabrikaları ile görüşülerek kenevir satışı gerçekleştirilebilir.
Not: Fakat bu satış için detaylı bilgiyi Tarım ve Orman İl Müdürlükleri’nden alabilirsiniz.
İşte Kenevir Hakkında Bilinmeyenler
- Kenevirden elde edilen lifler pamuk ve ketenden dağa sağlam.
- Yağı alınan tohumlardan kalan kısmı hayvan yemi olarak kullanılabiliyor.
- Çuval ve çadır bezi yapımında kullanılıyor.
- Kenevir omega-3 ve GLA yağ asidi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Kenevir yağı kötü kolesterolü düşürücü özelliğe sahiptir.
Ceviz yetiştiriciliği hakkında da bilgi almak ister misiniz?
Henüz yorum yapılmamış.