Kosgeb Destekleri

Sicili Bozuk Kara Listede Olanlara Kredi İmkanı

Sicili Bozuk Kara Listede Olanlara Kredi İmkanı

Koronavirüs salgınının ülkemizde görülmeye başlamasından sonra ekonomide önemli önlemler alınmaya başlandı. Bu önlemler kapsamında en çok ilgi gören kara listede olup sicili bozuk olanlara verilen ihtiyaç kredisi. Peki kredi kara listede olanlar ve sicili bozulanlar kredi çekebilir mi? Sicili bozuk olanlar ihtiyaç kredisini nasıl çekebilir ve başvuru şartları nelerdir? Ayrıntılar yazımızda…

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve oradan da bütün dünyayı etkisi altıla alan koronavirüs (covid-19) salgını tüm ülkelerin ekonomisini etkilediği gibi ülkemizin de ekonomisini derinden etkiledi. Bu salgının ülkelere yayılmasıyla beraber bir çok ülke ekonomik destek paketlerini ardı ardına açıklamaya başladı. Vatandaşların salgın döneminde daha rahat bir yaşam sürdürebilmeleri için ülkemizde de ekonomik destek paketleri açıklandı. Bu destek paketleri arasında en çok ilgi gören ise Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi oldu. Koronavirüs salgınının halkın üzerindeki ekonomik etkilerini azaltmak için ortaya çıkarılan Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından verilen ve ayrıca 6 ay geri ödemesiz olan krediye ilgi oldukça büyük. Koronavirüs salgınından etkilenen ve ekonomik sıkıntısı çekerek borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar veya kara listeye düşerek ve sicili bozuk vatandaşlar bu krediden yararlanıp yararlanmayacaklarını merak ediyorlar. Bu içerikte kara listede olanların ve sicili bozuk olanların İhtiyaç Destek Kredisi çekip çekmeyeceklerini yazdık.

Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi Başvuruları Nasıl Yapılır?

Koronavirüs nedeniyle 1 Nisan’dan itibaren başvuruları alınan destek kredisi başvuruları hala devam ediyor. Hane geliri 5.000 TL altında olanlar Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank tarafından verilen 5.000 TL, 7.500 TL ve 10.000 TL olarak 6 ay geri ödemesiz krediye başvurabilirler. Salgının daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla başvurular bankalardan yapılmayacak. Kredi başvuruları internet üzerinden ve SMS ile alınmaktadır. Ön Değerlendirme yapılan kişilerin kredi başvuruları olumlu sonuçlandığı taktirde onaylanan miktar hesaba aktarılacaktır. Hesaba aktarılan para ATM üzerinden çekilebilir hale gelecektir.

Halkbank Temel İhtiyaç Destek Kredisi Başvurusu : Online Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisine Başvurmak İçin TIKLA!

Ziraat Bankası Temel İhtiyaç Destek Kredisi Başvurusu : Online Kredi Başvurusu İçin TIKLA!

Vakıfbank Bankası Temel İhtiyaç Destek Kredisi Başvurusu : Online Kredi Başvurusu İçin Hemen TIKLA!

Kara Listede Olanlara İhtiyaç Destek Kredisi

Koronavirüs pandemisinden etkilenerek ekonomik sıkıntıya düşen vatandaşlar için devlet tarafından çıkarılan ihtiyaç destek kredisine 6 ay ödemesiz olarak tüm devlet bankalarına başvurulabiliyor. Bu destek kredisi hane geliri 5.000 TL altında olan ailelere verilecek. Krediye başvurular sadece devlet bankaları olan Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’a yapılacak. Toplamda 4 farklı kredi limiti bulunmaktadır. Bankaların belirlemiş olduğu limitlere göre vatandaşlara 5.000 TL, 7.500 TL ve 10.000 TL olarak 6 ay geri ödemesiz olacak şekilde kredi kullandırılmaktadır. Temel İhtiyaç Destek Kredisi‘nden faydalanmak isteyenlerin hane geliri 5.000 TL altında olmalıdır. Krediye asgari ücret ile çalışanlar, dar gelirliler, emekliler başvurabilir. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank 36 ay vadeli 6 ay ödemesiz destek kredisine çalışan çalışmayan herkes başvurabilir.

BDDK Yasal Takip Süresini 180 Güne Çıkardı

blank

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından koronavirüs nedeniyle yapılan açıklamaya göre takip süresi 90 günden 180 güne çıkarıldı. Açıklamadan önce kredi ve kredi kartı borçları ödenmediği taktirde 60. günden itibaren yasal takip süreci başlatılıyordu ve vatandaşlar kara listeye düşerek sicilleri bozuluyordu. Yeni açıklanan düzenlemeye göre ise Yasal takip süreci BDDK tarafından 180 güne çıkarıldı. Bu düzenleme 31 Aralık 2020 tarihinde kadar devam edecek.

Kredi kartı veya kredi borcunuzu ödemediğiniz zaman yasal sürecin başlaması için toplamda 180 gün beklenecek. Daha önce 90 gün olan gecikme süresi koronavirüs salgını nedeni ile 180 güne çıkarılmış durumda. Eskiden 90 günde borcunuzu ödemediğiniz zaman yasal işlem başlatılır ve kara listeye girmiş olurdunuz. Fakat artık bu gün sayısı 180 güne çıkarıldığından dolayı ödemenizi 180 gün geçirirseniz kara listeye girmiş olursunuz. Konu ile ilgili BDDK tarafından da açıklama yapıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklama;

“Ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkeye yayılan Kovid-19 salgını neticesinde ekonomik ve ticari faaliyetlerde oluşan aksaklıklar nedeniyle, Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4’üncü ve 5’inci maddeleri kapsamında kredilerin donuk alacak sınıflandırılması için öngörülen 90 gün gecikme süresinin, bu kurul kararı tarihi itibarıyla birinci ve ikinci grupta izlenen krediler için 31 Aralık 2020 tarihine kadar 180 gün olarak uygulanmasına karar verildi.

90 günlük gecikmeye rağmen ikinci grupta sınıflandırılmaya devam olunan krediler için ayrılacak karşılıkların, bankaların TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zararının hesaplanmasında kullandıkları kendirisk modellerine göre ayırmalarına devam olunmasına, anılan yönetmeliğin 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin beşinci alt bendinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar uygulanmamasına, bu kararın kuruluş birliklerine duyurulmasına ve kurum internet sitesinde yayımlanmasına karar verilmiştir.”

Borç Kapatma Kredisi ile Borçlarınızı Tek Bir Bankada Birleştirebilirsiniz

blank

Bir çok banka borç kapatma kredisi vermektedir. Bu bankalar arasında hem özel hemde devlet bankaları bulunmaktadır. Başka bankalarda bulunan borçlarınız ve düzensiz ödemeleriniz için aşağıdaki bankaların borç transferi kredilerine başvurabilirsiniz.

  • %0,79 faiz oranı ile borçlarınızı ING’ye taşıyabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
  • Tüm borçlarınızı QNB Finansbank bankasından kullanacağınız ihtiyaç kredisi ile kapatabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Borçlarınızın tamamının 60 aya varan vadelerle tek bir çatı altında toplamak ve kredilerinizin vadelerini Garanti bankası şubelerinden uzatabilirsiniz. Detaylı bilgi burada.
  • VakıfBank’tanKredi Kartı Borç Transferi Kredisi” ile kredi kartınızın borcunu taşıyabilirsiniz.

Sicili Bozuk Olanlara Kredi Verilir Mi?

Sicili bozuk olan kişiler borçlarını ödemediklerinden dolayı kara listeye girerler. Kara listeye girenlerin ise borçlarını kapattıktan sonra 5 yıl beklemeleri gerekiyor. 5 yıl sonunda kara listeden çıktıktan sonra kredi ve kredi kartı kullanmaları mümkün olacaktır. Fakat bu kez de kredi notunun düşük olması yüksek miktarda kredi kullanmalarına engel olacaktır.

Ödemelerinizi zamanında yaparak kredi puanınızı yükseltebilir ve sicilinizi temiz tutabilirsiniz. Siciliniz bozulduğu zaman bankalar size kredi ve kredi kartı vermeyecektir. Eğer üzerinize ev, araba, arsa ve dükkan gibi mal yoksa kredi çekmeniz bayağı zorlaşacak ve imkansız hal alacaktır.

Sicili bozuk olanlara kredi çıkarılır ilanlarına güvenmemenizi ve o kişilerle kesinlikle iletişime geçmemenizi öneriyoruz. Eğer bankacılık işlemleri yapacaksanız tek başınıza bir banka şubesine giderek işlemleri yürütmenizde fayda var.

Sicili Bozuk Olanlara Kredi Veren Bankalar

Kara listede olanlar veya kredi notu çok düşük olanlar bir kaç yöntem ile bankalardan kredi kullanabilirler. Listelediğimiz yöntemleri kullanarak bankalardan kredi kullanmayı deneyebilirsiniz.

  • Eğer üstünüze ev veya araba var ise bunları teminat göstererek bankalardan kredi çekmeyi deneyebilirsiniz. Eğer sizin üzerinize bir mal varlığı var ise ruhsat veya tapı ile birlikte bankaya giderek ihtiyacınız olan kredi için başvurabilirsiniz.
  • Kredi puanınız çok düşükse kefil göstererek kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Kefiliniz memur ve kredi puanı yüksek bir kişi ise kredinizin onaylanma ihtimali yüksektir.
  • Kapatma kredisi çekeren diğer bankalarda olan kredilerinizi kapatarak elinize de bir miktar para geçirebilirsiniz. Örneğin toplam kredi borcunuz 60. 000 TL ise başka bir bankadan 70.000 TL kapatma kredisi çekeren 10.000 TL ile ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
  • Yüksek gelir ve ek gelir beyanı yaparak gelirinizi bankalara beyan ettiğiniz taktirde başvurunuzun onaylanması mümkün olabilir. Ne kadar ek geliriniz fazla ise kredinizin onaylanma ihtimali o kadar yüksektir.

Kısa Sürede Kara Listeden Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler

blank

Daha önce almış olduğunuz kredi kartı veya kredi ödemesinden dolayı kara listeye girdiyseniz listeden çıkmanız biraz zaman alabilir. Sicilinizin düzelmesini hızlandırmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  1. Kara listeden kurtulabilmeniz için ilk olarak borunuzun tamamını ödemeniz veya yapılandırmış olmanız gerekmektedir. Borcunuzu ödemediğiniz taktirde kara listeden kurtulmanız mümkün değildir. Bozuk sicili düzeltmenin tek yolu borcu kapatmak veya yapılandırmak.
  2. Otomatik ödeme talimatı verirseniz hesabınızdan aktif ve düzenli bir işlem yapılmış olması kredi puanınızın yükselmesini sağlayacaktır.
  3. Eğer elinizde bir kredi kartı var ise düzenli bir şekilde kullanıp borcunu ödeyerek hem kara listeden çıkmanıza yardımcı olur hemde kredi puanınızın yükselmesine.
  4. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun zaman zaman getirmiş olduğu sicil affından yararlanarak kara listeden çıkabilirsiniz. Net olarak sicil aflarının ne zaman getirildiği ise belli değildir.
  5. Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan sicil kayıtları borcun ödenmesinden itibaren 5 yıl sonra silinmektedir. Siciliniz temizlendikten sonra tekrar kredi ve kredi kartı kullanabilmeniz için kredi notunuzu yükseltmeniz gerekebilir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.