Kosgeb Destekleri

Seyyar Satıcılık Yapmak İçin Nereden İzin Alınır?

Seyyar Satıcılık Yapmak İçin Nereden İzin Alınır?

Merak edenler için seyyar satıcılık seyyar tezgah ruhsatı nasıl alınır, seyyar satıcılık cezası, seyyar satıcılık yapmak ve seyyar satıcılık cezası sokakta bir şeyler satmak için alınması gereken izinler arabada satış yapmak için ne kadar para gerekir fiyatları nelerdir seyyar satıcı olmak için izin dilekçesi nereye verilir satıcı olmak için gerekenler hakkında bilgileri bir araya topladık.

Sokaklarda, otoyollarda, veya mahalle aralarında gezerek veya tezgahı ile satış yapan kişilere seyyar satıcı denilir. Ülkemizde ve özellikle büyükşehirlerde tezgahı ile satış yaparak evini geçindiren on binlerce insan bulunmaktadır. Bu işi yapanların çok sabırlı olmaları ve girişimci ruhuna sahip olmaları gerekmektedir. Aksi halde para kazanmaları pek de mümkün olmayabilir. Seyyar satıcılık işine girmek isteyenlerin iyi bir araştırma yapmadan girmelerini önermiyoruz. İlk olarak satışı nerede yapabileceğini, belediyeden izin alıp alamayacağını, maliyetini iyice hesapladıktan sonra işe koyulmakta fayda var. Çünkü hesap yapmadan işe girildiği zaman kar edeyim derken zarara uğramak da var işin ucunda.

Her ilde belediyelerin seyyar satıcılık için farklı prosedürleri bulunmaktadır. Hangi ilde yaşıyorsanız o ilin belediyesine başvurup zabıta amirliğine dilekçe doldurup vererek tezgah kurmak istediğinizi veya sokaklarda satış yapmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Dilekçede işi nerede yapacağınız, ne satacağınız ve yapacağınız iş hakkında detaylı bilgi vermeniz faydanıza olacaktır.

Seyyar Satıcılar Ne Satar?

Seyyar satıcılık işine gireceğiniz zaman ilk olarak satacağınız ürünü belirleyin ve bunu iyice analiz edin. Bulunduğunuz bölgede hangi ürünü daha iyi satabileceğinizin araştırmasını yapın. Ülkemizde seyyar satıcı tezgahlarında telefon kılıflarından tutunda ayakkabıya, mısırdan tutunda pilav tavuk kokoreç gibi bir çok ürün satışı yapılmaktadır. Seyyar pilav ruhsatı alanlar küçük pilav arabaları ile izin alınan bölgede belirlenen saatler içerisinde rahatça pilav satışını yapabilmekte. Ayrca mevsime göre satış yapan seyyar satıcılar da bulunmakta. Kış aylarında şemsiye satan satıcılar yaz aylarında ise soğuk su satarak para kazanabiliyorlar. Girişimci ruhunuz var ise sizde ne zaman ne satacağınıza rahatlıkla karar verebilirsiniz.

Seyyar satılan yiyecekler

Ülkemizde seyyar satılan bazı gıda ürünlerini sizler için sıralıyoruz; Su, pilav, bardakta mısır, kestane, köfte ekmek, meyve, simit, kahve, patates, dondurma

Seyyar Satıcılık Ne Kadar Kazandırır?

En çok merak edilen konulardan birisi de seyyar satıcılığın ne kadar para kazandırdığı. Ürünü her zaman ucuza mal edip yüksek fiyattan satabilenler daha yüksek kazanç elde etmektedir. İlk olarak ürünü alırken kar etmelisiniz. Seyyar satıcılık yaparak ayda 4000 TL İLE 20 000 TL arasında kazanmak mümkündür. Satacağınız ürünün ve satış miktarının bu kazançtaki rolü oldukça fazladır. Eğer uygun fiyatlı ürünleri rahatlıkla bulabiliyor ve bu ürünler için kolaylıkla müşteri bulabiliyorsanız iyi kazanç elde edebilirsiniz. Eğer marka olabilecek bir isim arıyorsanız dükkan isimleri sayfasından işyerinize marka olabilecek bir isim bulabilirsiniz.

Seyyar satıcılık için nereden izin alınır?

Seyyar satıcıların ilk olarak işe başlamadan önce satış yapacağı bölgedeki belediyeden izin alması gerekmektedir. Satış yapabilmek için belediyeden ruhsat alınmalıdır. Belediye izin verdiği taktirde işlemler tamamlandıktan sonra kurallara uygun bir şekilde satış yapılmalıdır.

Seyyar Satıcılık Yapmak İstiyorum!

Eğer arabayla seyyar satıcılık yapmak istiyorsanız bunu yasal olarak yapmanızı öneriyoruz. Belediyeden izin almadan satışa başlarsanız başınıza iş açmış olursunuz. Hem para hem de hapis cezası ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Yapacağınız işin detaylarını ortaya çıkardıktan sonra belediyeye giderek seyyar satıcılık yapmak istiyorum, ne yapmam gerekli diye sorarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İzin Almadan Seyyar Satıcılık Yapmanın Cezası

Belediyenin vermiş olduğu izin dahilinde belirtilen noktada seyyar satıcılık yapılabilir. Eğer farklı noktalarda ve izin alınmadan seyyar satıcılık yapılırsa belediye tarafından cezai işlem uygulanabilir. Belediye zabıtası tarafından yazılan cezanın tutarı satılan ürünün cinsine göre farklılık gösterebilir. İzin almadan seyyar satıcılık yapmanın cezası kabahatler kanununa göre kendilerine 154 TL olarak belirlenmiştir. Fakat bu ceza bazı durumlarda hapis cezası olarak da uygulanabilmektedir.

Bir miktar paranız varsa ve seyyar satıcılık yapmak istiyorsanız bölgenizdeki belediye ile görüşerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Seyyar satıcılık için gerekli belgeler nedir?

Seyyar satıcı olacak olan kişiden belediye tarafından bazı belgeler istenir. İşte istenen bazı belgeler;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Gıda sicil belge fotokopisi
  • Gıda üretim izin belgesi
  • Herhangi bir bulaşıcı hastalığı olmadığına dair doktor raporu
  • SGK’dan herhangi bir geliri olmadığına dair belge

Yukarıda paylaşmış olduğumuz istenen belgeler gıda üzerine satış yapacak olanlar içindir. Eğer satacağınız ürün gıda değilde başka şey ise isteyecek belgeler de farklılık gösterecektir. Başvuru yaptığınız zaman zabıta amirliği ruhsat vermesinden itibaren satışa başlayabilirsiniz. Aksi halde ruhsat almadan satış yapılırsa ve zabıtalara yakalanılırsa cezai işlem uygulanması kaçınılmaz olacaktır.

Seyyar Satıcı İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Satış yapacak olan satıcının ilk olarak satış yapabilmesi için bağlı olduğu belediyeye başvurması gereklidir. Belediye satıcının uygun olup olmadığına karar verdikten sonra ruhsat verir. İşte aranan şartlardan bazıları;

  1. İkametgahın satış yapılacak belediyenin sınırları içerisinde bulunması
  2. Eğer satılacak ürün gıda ürünü ise gıda sicil belgesi ve gıda üretim izin belgesinin olması
  3. SGK’dan alınan hiç bir gelirin olmadığına dair belge
  4. Temizliğe önem vermek
  5. Satıcının gereken tüm hijyen kurallarına uygun şekilde satış yapması
  6. Belediye ekiplerinin denetimi sırasında gerekli olan belgelerin her zaman hazırda bulundurulması
  7. Belediyenin belirlemiş olduğu yerde ve saatlerde satış yapılması
Yorumlar
  1. Nurettin dedi ki:

    Konakta vapur iskelesinde mısır arabası için işgali ye almak istiyorum