Kosgeb Destekleri

Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır? 2024 Güncel

23.02.2023
Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır? 2024 Güncel

Sağlık raporu kişilerin sağlık durumunu belirten, doktorlar tarafından verilen belgedir. Ehliyet, iş, spor ve evlilik için sağlık raporu nereden ve nasıl alınır?

Sağlık raporu kişilerin sağlık durumunu belirttiği için bir çok yerde gerekli olan ve istenen bir belgedir. Ehliyet alacaklardan, ehliyet yenileme işlemlerinde, iş için, evlenenlerden, silah alacak olan kişilerden ve spor yapacak olanlardan istenir. Sağlık raporu sağlık kuruluşlarında ve yetkili doktorlar tarafından ücretli veya ücretsiz olarak düzenlenir. Bu konu hakkında vatandaşların merak ettikleri bir çok konu bulunuyor. Sağlık raporunu nereden alacaklarını, hangi testlerin yapıldığını ve ne kadar ücret ödeyeceklerini merak edenler internete girerek araştırma yapıyorlar. yivsiz av tüfeği ve tabanca taşıma bulundurma için ruhsat nasıl alınır klinikten alınan rapor geçerli midir?

Bu yazımızda sağlık raporu hakkında merak edilen tüm soruları cevaplamayı düşündük. Sizlerin aklında hiç bir soru cevapsız kalmasın diye araştırma yaparak bu içeriği hazırladık.

Sağlık Raporu Nereden Alınır?

İşyeri, ehliyet, silah ruhsatı, spor ve evlenmek için sağlık raporu almak isteyenler nereden alabileceklerini merak ediyorlar. Sağlık raporu düzenlenen bir çok kurum vardır. İlk olarak sağlık raporu veren kurumların listesini paylaşalım. İşte sağlık raporu veren sağlık kuruluşları;

  • Sağlık Bakanlığına Bağlı Hastaneler
  • Üniversite Hastaneleri
  • Özel Hastaneler
  • Askeri Hastaneler
  • Aile Hekimlikleri

Yukarıda listede yazılan sağlık kuruşlarında rapor verilmektedir. Alacağınız sağlık raporunun istenme nedenine göre yukarıdaki sağlık kuruluşlarından sağlık raporu alabilirsiniz. Sağlık raporu almak için aile hekimine danıştığınız zaman eğer kendisi verebiliyorsa size sağlık raporu verecektir. Eğer tam teşekküllü hastanede raporu almanız gerekiyorsa aile hekiminiz sizi gerekli hastaneye yönlendirecektir. Askerlik için sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenirken kişi işler için alınacak olan sağlık raporları ise düzenlenememekte.

Özel hastanelerden hem sağlık raporu hemde heyet raporu almak mümkündür. Fakat her özel hastanenin sağlık raporu için belirlemiş olduğu bir ücret vardır. Bu ücret hastaneden hastaneye farklılık gösterebilir. Ayrıca özel hastanelerde heyet raporu da verilmektedir. Heyet raporu özel hastanelerde 3 tane uzman doktorun katılımıyla düzenlenmektedir. Bir çok sağlık raporunu vermeye yetkili olan aile hekimliklerinde heyet raporu almak mümkün değildir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet için sağlık raporu

Ehliyet için sağlık raporu zorunludur. Hem yeni ehliyet için hemde ehliyet yenileme için rapor alınması zorunludur. Yeni ehliyet alacak olanlar ve ehliyetini yenileyecek olanların en çok araştırdığı şey sağlık raporunu nereden alacakları. Ehliyet için sağlık raporunu aşağıdaki kurumlardan alabilirsiniz.

  • Aile Hekimlikleri
  • Özel Hastaneler
  • Özel Tıp Merkezleri
  • Sağlık Bakanlığına Bağlı Hastaneler

Aile hekimi ehliyet için sağlık raporu verir mi?

Ehliyet yenileme için sağlık raporunuzu aile hekiminden alabilirsiniz. Fakat aile hekiminizin sizi bir üst kuruma yönlendirerek uzman hekimin değerlendirmesini talep ederse bir üst kuruma başvurmanız gerekebilir. Cddi bir hastalığınız yoksa aile hekiminiz raporunuzu düzenleyecektir. Özel hastanelerde ehliyet için sağlık raporu ne kadar diye merak edenler var. Her özel hastanenin sağlık raporu için belirlemiş olduğu ücret farklıdır. Yeni sürücü belgesi almak için sağlık raporu gereklidir. Ehliyet için sağlık raporu veren hastanelere gidip başvurarak sağlık raporu çıkarabilirsiniz.

İş İçin Sağlık Raporu

İş yeri için sağlık raporu

Günümüzde iş başvurularında bütün işyerleri sağlık raporu istemektedir. İşe yeni başlayacak olanlar ise sağlık raporunu nereden alacaklarını merak ediyorlar. Peki işyeri için sağlık raporu nasıl alınır ve nereden alınır?

Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den daha az çalışanı bulunan işyerleri için sağlık raporu aile hekimliklerinden ve Salık Bakanlığına bağlı olan hastanelerden alınabilir. Özel hastanelerden iş için sağlık raporu alınamamaktadır. Aile hekimlikliklerinden alınan sağlık raporu için herhangi bir ücret alınmamaktadır. İşe giriş için sağlık raporu alacak olanlar tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklarsa işyeri hekiminden ve devlet hastanelerinden sağlık raporu düzenleyebilirler.

Spor İçin Sağlık Raporu

Spor için sağlık raporu

Spor için sağlık raporu gerekiyorsa ilk olarak aile hekimine başvurabilirsiniz. Aile hekimi durumunuzu değerlendirerek sağlık raporunu düzenleyebilir veya sizi tam teşekküllü hastaneye yönlendirebilir.

Fakat spor için alınacak olan sağlık raporunun kardiyoloij ve nöroloji polikliniklerine başvurarak alınması daha sağlıklı olacaktır.

Okul sporları için sağlık raporu alınacaksa e-devlet üzerinden sevk işlemi yapılması gerekmektedir. Sevk işlemi Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri tarafından da yapılmaktadır.

Nikah (Evlilik) İçin Sağlık Raporu

Nikah (Evlilik) İçin Sağlık Raporu

Nikah işlemleri için gerekli belgeler arasında evlilik sağlık raporu da yer alıyor. Evlenecek olan kişilerin evlenmesine engel olan herhangi bir sağlık durumunun olup olmadığını öğrenmek için bu sağlık raporunu çıkarmak zorunludur. Kan uyuşmazlığı gibi ileride karşılaşılabilecek sorunları önceden ortaya çıkarmak için nikahtan önce sağlık raporu istenmektedir.

Evlilik için istenen sağlık raporunu aile hekimi tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. Ayrıca özel hastaneler ve özel tıp merkezlerine de başvurarak evlilik sağlık raporu çıkarabilirsiniz.

Evlilik Sağlık Raporu İçin Yapılan Testler

Doktorunuzun size sağlık raporunu verebilmesi için ilk olarak bazı tahlil ve tetkikler yapacaktır. Bu tetkiklerin sonucuna göre evlilik raporunuz düzenlenecektir. Nikah için istendiğinden dolayı bu testlerin yapılmadan sağlık raporu düzenlenemez. Aile hekiminize evlenme raporu çıkarmak için gittiğinizde sizden aşağıdaki testleri isteyecektir. Yapılacak olan tahliller;

  1. Kan grubu testi (kan uyuşmazlığını saptamak için)
  2. HBs Ag, Anti HBs
  3. AIDS (Anti HIV)
  4. Frengi (VDRL)
  5. Akdeniz Anemisi (Talasemi)

Evlilik için sağlık raporu aç karnına mı alınır diye merak edenleriniz için şöyle cevaplayalım. Size bir çok test yapılacağı için testi yaptırmaya aç karnına gitmeniz daha sağlıklı olacaktır. Eğer tok karnına gittiyseniz bunu doktorunuza bildirmenizde fayda var.

Silah Ruhsatı İçin Sağlık Raporu

Silah Ruhsatı İçin Sağlık Raporu

Silah ruhsatı için sağlık raporu tam teşekküllü hastanelerden alınabilecek. En çok sorulan sorulardan birisi de özel hastanelerden silah ruhsatı raporu alınıyor mu? Özel hastanelerden alınacak olan raporlar geçersizdir. Yani silah ruhsatı raporu özel hastanelerde verilmemektedir. Tam teşekküllü hastaneden heyet raporu alınması gerekmektedir.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Veriyor mu?

Aile hekimleri tarafından işe giriş, ehliyet, spor ve evlilik raporları verilmektedir. Fakat altını çizerek belirtmemiz gerekir ki eğer aile hekiminizin muayenesi sonucunda sizi tam teşekküllü bir hastaneye yönlendiriyorsa raporu hastaneden almanız gerekecektir. Sağlığınız için aile hekimleri sizi hastaneye yönlendirecektir.

NOT: Heyet raporları sadece tam teşekküllü hastanelerden alınmaktadır. Aile hekimlerinin heyet raporu düzenlemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Heyet raporu almak için 3 uzman doktorun görüşü gerektiğinden dolayı aile hekimi tek başına heyet raporu düzenleyemez.

Yorumlar
  1. blank Mehmet dedi ki:

    Merhaba. İşe giriş için işveren benden sağlık raporu istedi. Ancak sağlık durumum uygun olmadığı için aile hekimi vermedi. Beni hastaneye sevk etti. Malum pandemi var Covid-19. Hastaneler acil dışında hasta almıyor. Ne yapmam gerek. Cevap için teşekkür ederim.

    1. blank kosgeb dedi ki:

      Aile hekiminden alacağınız sevk belgesi ile giderseniz hastaneden sağlık raporu çıkarabilirsiniz.

  2. blank Aslı Gürbüz dedi ki:

    Evlilik için sağlık raporu almamız gerekiyor?
    Raporu nereden alabiliriz?

    1. blank kosgeb dedi ki:

      Yukarıdaki makalede de yazdığı gibi evlilik için sağlık raporu aile hekimliklerinden alılabilmekte.

  3. blank Mehmet dedi ki:

    Aynen

  4. blank Tolga dedi ki:

    Silah ruhsatı almak için hangi hastanelerden ve en önemlisi hangi muayene ve testlerden geçiyoruz mesala kan alma idrar almq gibi olaylar oluyor mu. TEŞEKKÜR EDERİM

    1. blank Hüsra dedi ki:

      Siz ne yaptınız silah raporu için aile hekiminden mi aldnz sağlık kurulundan mı yardımcı olabilir misiniz

  5. blank Mustafa dedi ki:

    Avtüfegi için sağlık raporu devlet hastanesi dahiliye uzmanı verirmi