Kosgeb Destekleri

KOSGEB Desteklenen Sektörler ve Nace Kodları 2024

23.02.2023
KOSGEB Desteklenen Sektörler ve Nace Kodları 2024

KOSGEB tarafından desteklenen sektörler ve bu sektörlere ait nace kodları. KOSGEB’in 2024 yılında desteklemiş olduğu sektörleri ve bu sektörlerin nace kodlarını buradan öğrenebilirsiniz. Fakat kosgeb desteklenmeyen sektörler de vardır.

Nace Kodu Nedir?

Nace Kodları KOSGEB tarafından işletmelerin faaliyetlerini sınıflandırılmasında kullanılır. Nace Kodu Avrupa Birliği’nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması anlamına da gelmektedir. Ayrıca iş yerlerinin çalıştıkları alanlara göre tehlike sınıflarını belirleyen koda da denir.  Her nace kodu 4 veya 6 haneden oluşmaktadır. Yeni bir işyeri açacaksanız Ticaret Odası’na kayıt yaptırmadan işyerinize uygun olan NACE kodlarını mutlaka bilmelisiniz.

Avrupa Birliğine uyum sağlanması amacıyla birçok konuda standartlar getirilmiş işletmelerinde ekonomik faaliyetlerinin uluslararası standart sınıflamasının yapılması amacıyla işletmelere faaliyet alanlarıyla ilişkili olarak Nace kodları verilmektedir. İşletmelerin Nace kodlarını muhasebecilerinden ve müşteri yetkililerinden öğrenmeleri mümkündür.

  • Nace Kodu Listesi sayfasında nace kodu sorgulama ve listesi hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

KOSGEB desteklenen nace kodları nelerdir?

İlk kurulduğu zaman sadece İmalat sektörüne destek veren KOSGEB inşaat, finans ve sigorta faaliyetleri, madencilik,, ulaştırma, bilgi ve iletişim gibi bir çok sektöre destek veriyor. KOSGEB toplamda 14 tane sektöre destek vermektedir. Bu 14 sektör hibe ve faizsiz kredi desteklerinden yararlanabiliyor. Kredi ve hibe desteklerinden yararlanmak isteyen işletmelerin nace kodları ile sınıflandırılan sektörlerde faaliyet göstermesi gerekmektedir. Eğer işletmeniz herhangi bir Nace Kodu ile sınıflandırılmıyorsa KOSGEB’in faizsiz kredi ve hibe desteklerinden faydalanamazsınız.

blank
KOSGEB NACE KODLARI

KOSGEB Tarafından Desteklenen 14 Sektör

  1. Madencilik Ve Taş Ocakçılığı
  2. İmalat
  3. Elektrik, Gaz, Buhar Ve İklimlendirme Üretimi Ve Dağıtımı
  4. Su Temini; Kanalizasyon, Atık Yönetimi Ve İyileştirme Faaliyetleri
  5. İnşaat
  6. Toptan Ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtlarının Ve Motosikletlerin Onarımı
  7. Ulaştırma Ve Depolama
  8. Konaklama Ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri
  9. Finans ve Sigorta Faaliyetleri
  10. Bilgi Ve İletişim
  11. Mesleki, Bilimsel Ve Teknik Faaliyetler
  12. İdari Ve Destek Hizmet Faaliyetleri
  13. Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence Ve Spor
  14. Diğer Hizmet Faaliyetleri

Nace kodları burada sınıflandırma yapılarak verilmiştir. İşletme sahipleri liste halinde olan nace kodları arasında işletmesinin desteklenen sektörler arasında olup olmadığına rahatlıkla göz atabilirler. Buradaki listeye göz atarak işletmenizin desteklenen sektörler arasında olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

KOSGEB Tarafından Destek Verilen İmalat Sektörleri

KOSGEB imalat sektöründe bir çok işletmeye destek veriyor. İmalat sektöründe ise yüzlerce farklı alan bulunmaktadır. Bu alanlardan bazıları; Gıda ürünlerinin imalatı, Kümes hayvanları etlerinin üretimi, Konsantre meyve ve sebze suyu imalatı, Dondurma imalatı, Taze pastane ürünleri imalatı, Çay ürünleri imalatı, Baharat imalatı, Hazır hayvan yemleri imalatı, Tütün ürünleri imalatı, Dokuma, Tekstil ürünlerinin bitirilmesi, Halı ve kilim imalatı, Gelinlik imalatı, Ayakkabı, bot, terlik vb. imalatı, Kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı, Parfümlerin, kozmetiklerin ve kişisel bakım ürünlerinin imalatı, Temel eczacılık ürünleri imalatı, Kireç ve alçı imalatı, Hazır beton imalatı, Elektrik motoru, jeneratör, transformatör ile elektrik dağıtım ve kontrol cihazlarının imalatı, Diğer özel amaçlı makinelerin imalatı, Gıda, içecek ve tütün işleme makineleri imalatı, Konteyner imalatı, Müzik aletleri imalatı, Makinelerin onarımı, Plastik ve kauçuk imalatında ve işlenmesinde kullanılan makinelerin bakım ve onarımı, Gıda, içecek ve tütün işleme için sanayi makinelerinin ve ekipmanlarının kurulum hizmetleri, Şampuan, saç kremi, saç spreyi, jöle, saç düzleştirme ve perma ürünleri, saç losyonları, saç boyaları, vb. imalatı, İç giyim eşyası imalatı, Gömlek, tişört, bluz, vb. ceket altına giyilebilen giyim eşyası imalatı (dokuma, örgü veya tığ işi kumaştan). KOSGEB’in imalat sektöründe desteklemiş olduğu alan sayısı ise toplamda 324’tür.

KOSGEB Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Sektörlerine Destek Veriyor

KOSGEB’in bir diğer desteklediği sektör ise konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörüdür. Kosgeb Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri sektöründe; Konaklama, Tatil ve diğer kısa süreli konaklama yerleri, Tatil amaçlı pansiyonların faaliyetleri, Lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri, Çorbacıların ve işkembecilerin faaliyetleri, Oturacak yeri olan fast-food (hamburger, sandviç, tost vb.) satış yerleri (büfeler dahil) tarafından sağlanan yemek hazırlama ve sunum faaliyetleri, Döner, lahmacun ve pidecilik faaliyeti (garson servisi sunanlar ile self servis sunanlar dahil, imalatçıların ve al götür tesislerin faaliyetleri ile seyyar olanlar hariç) sektörlerine destek vermektedir.

KOSGEB’in Desteklediği Bir Diğer Önemli Sektör İse BİLGİ VE İLETİŞİM

KOSGEB’in bir diğer desteklediği ve en çok araştırılan sektör ise bilgi ve iletişim. Kosgeb BİLGİ VE İLETİŞİM sektöründe; Yazılım programlarının yayımlanması, Bilgisayar oyunlarının yayımlanması, Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri, Web portalları, Haber ajanslarının faaliyetleri gibi sektörlere destek vermektedir.

Kosgeb İnşaat Sektörüne Destekleme Veriyor

Kosgeb desteklenen sektörler listesi arasında inşaat sektörü de bulunuyor. Kosgeb tarafından inşaat sektöründe çeşitli kredi ve desteklemeler veriliyor. Kosgeb bu sektörde ; Bina inşaatı, İşyeri yapı kooperatiflerinin faaliyetleri, Tünel inşaatı, Hizmet projelerinin inşaatı, Su projeleri inşaatı, Bina dışı diğer yapılara ait projelerin inşaatı, Özel inşaat faaliyetleri, Doğrama tesisatı, Açık yüzme havuzlarının inşaatı, vb. alanlarda destekleme veriyor.

Yorumlar
  1. blank Keisha dedi ki:

    Kosgebin desteklediği sektörler arasında benim işim ne yazık ki yok

  2. blank Serpil dedi ki:

    Merhabalar günaydın benim imalat dış giyim üretim ve ölçüye göre dikin nace kodun ya tutuyor nasıl başvuru yapacam bilgi vere bilirmisiniz